Citește devoționala Întrebările care contează

Scrisa de: -Cont_sters
Vizualizări: 736
Scrisa:
BBCode: [url=/devotionala/id/6-intrebarile-care-conteaza]Întrebările care contează[/url]
De ce facem ceea ce facem? Cu ce scop suntem aici? Cum au început toate? Care este originea și istoria unui obicei sau a unei rânduieli? Acestea toate sunt întrebări bune care pot stârni conversații importante și pot promova o introspecție pozitivă. Astfel de conversații pot duce la vieți salvate și destine schimbate.

Conversând cu un prieten ce se află la conducerea unei mari organizații, am pus câteva întrebări cărora mi-a răspuns zicând: „Nu m-am gândit niciodată la asta; nimeni nu mi-a adresat astfel de întrebări până acum.” Este ușor să facem anumite lucruri doar pentru că am observat acele obiceiuri comportamentale în alți oameni. Ne putem zice „Așa am făcut lucrurile mereu!” schimbarea este întotdeauna dificilă, și cu toții avem zonele noastre comfortabile în care am prefera sa rămânem.

Cu ani în urmă un alt prieten m-a întrebat, „Jerry, te-ai gândit să scrii o carte?” Și într-adevăr mă gândisem la asta, dar nu și acționasem ca atare. Întrebarea acelui prieten chiar a pus lucrurile în mișcare și asta a dus la prima mea carte publicată în 1992. Este ziditor să fii în prejma oamenilor ce pun întrebări bune. Întrebările bune pot avea un impact transformator asupra vieților noastre precum și a celor din jurul nostru.

Cât ține de atingerea vieților oamenilor din jurul nostru pentru creșterea Împărăției lui Dumnezeu, întrebările sunt o unealtă eficientă. De fapt, adresarea întrebărilor potrivite poate duce la schimbare imediată în viața omului. Adresarea unei simple întrebări poate adesea deschide o conversație în care poți împărtăși Adevărul care schimbă. Evident, adresarea de întrebări și relatarea întâmplărilor adevărate din Cuvântul lui Dumnezeu este o metodă simplă, dar totodată strategică de a comunica Vestea Bună și de a face ucenici. Sămânța Cuvântului lui Dumnezeu, ce prinde rădăcini în inimi primitoare, poate aduce multă roadă.

Este cu adevărat eliberant să realizezi că Dumnezeu poate folosi oricare și fiecare din copiii Lui ca agenți ai schimbării. Chiar nu trebuie să cunoaștem în abundență, să avem o poziție importantă sau abilități deosebite. Dumnezeu a așezat înlăuntrul fiecăruia ceva, ca ucenici ai Săi, să fim unelte ale schimbării. Isus a întrebat o dată un cerșetor orb „Ce vrei să-ți fac?” Această întâlnire relatată în Marcu 10, este una din istorisirile folosite de Living Water International în Seminarele de Oralitate. O doamnă într-un seminar recent, după ce a învățat, povestit, discutat și reflectat asupra istorisirii, a aprofundat întrebarea „Ce aș spune, cum aș răspunde dacă Isus m-ar întreba „Ce vrei să-ți fac?””

Peste ani am descoperit că implicarea în grupuri mici, discutând astfel de întrebări, poate oferi perspective noi și înțelegere. Adesea observăm ca pasiuni noi și înfrigurarea pentru lucrare izvorăsc din împărtășirea vieților noastre în Christos, trăind în comunitate și sporind Împărăția lui Dumnezeu. Aceste experiențe sunt folositoare nu doar ca prilej de a învăța, dar și pentru a lega și întări relații. Putem învăța cum să răspundem mai bine oamenilor și circumstanțelor. Cu adevărat, știm din Scriptură că trebuie să răspundem oamenilor cu o bunătate plină de dragoste, și împrejurărilor cu bucurie și mulțumire.

Adresarea întrebărilor potrivite in contextul potrivit poate avea un impact puternic. De exemplu, cu privire la lucrarea bisericii și misiune, mulți oameni au păreri diferite, bazate pe cultură, tradiție precum și alți factori. Experiența noastra în antrenarea oralității ne spune că o cunoaștere adâncă și profundă poate izovî din procesul adresării și discutării întrebărilor dificile. Analizarea în profunzime a următoarelor întrebări cu privire la slujire și misiune poate sprijini acest scop:

Ce este o biserică?
Pentru ce există ea?
Ce este un ucenic? Cum ajungi să fii un ucenic? Ce fac ucenicii?
Ce este Marea Trimitere, și cine ar trebui să fie implicat?
Cum a făcut Isus ucenici? Putem face și noi ucenici asemenea Lui?
Care este, sau ar trebui să fie, prioritatea noastră ca ucenici ai lui Isus?
De ce noi în lumea modernă complicăm lucrurile peste măsură?
Acestea sunt întrebări importante care aduc schimbare simțitoare odată analizate cu atenție, nu bazându-ne pe 2000 de ani de tradiție bisericească, ci pe ceea ce putem învăța de la Isus și din Scriptură. De ce a devenit lucrarea Domnului atât de complicată și de complexă, când Isus a prezentat-o clar și ușor de înțeles? Noi în lumea moderna suntem într-o perioadă în care ar trebui să regândim, adesea dezvățându-ne și reînvățând anumite lucruri care le luăm drept bune.

Îmi amintesc de o conversație care am avut-o cu ani în urmă cu o tânără despre evanghelie, ceea ce înseamnă să fii născut din nou și să crezi în Isus, urmându-L. Mirată, mi-a zis „Adică, adică, nu trebuie să trec prin toată religia?” Se pare ca e în natura umană sa facă lucrurile mai complicate și complexe decât Dumnezeu le-a intenționat. Urmarea lui Isus și a fi un ucenic ce aduce rod nu cere a fi urmat un colegiu biblic sau a avea educație teologică. Pe cât de prețioasă o educație formală poate fi, este încurajator să vezi oameni simpli cu puțină educație teologică ce pot gusta și pricepe dragostea și mesajul lui Isus, împărtășindu-l și cu alții.

Oralitatea sugerează că metodele și principiile sunt eficiente in orice loc precum și cu orice grup de oameni din lume. La bază stă o înțelegere și apreciere a importanței rugăciunii și a lucrării Duhului Sfânt. El este creativ și nelimitat în cum atrage oameni către Sine și cum îi pune la recoltă. Un pastor și lider a unei rețele de biserici care a fost antrenat în oralitate a scris „Vă mulțumesc pentru această instruire, a fost o adevărată iluminare și ne-a oferit o viziune nouă despre cum Evanghelia poate fi răspândită în națiunea noastră.”

Acum câțiva ani l-am auzit pe doctorul Dick Eastman, președintele organizației „Fiecare Casă pentru Christos” zicând „Când lucrarea lui Dumnezeu devine prea complicată și scumpă, poate trebuie văzut dacă Domnul este într-adevăr în acea lucrare.” Un fost păstor al meu obișnuia să spună că principala noastră țintă ar trebui să fie a iubi oamenii și a le spune adevărul. Parem a fi o artă pierdută a simplității în lumea modernă, căreia avem nevoie să-i înțelegem puterea.

Călătorind și misionând în multe părți ale lumii , oamenii par a fi tot mai conștienți de nevoia de simplificare, reducere la esență și concentrare a timpului și resurselor pe activitățile cu impactul cel mai mare. Desigur, însemnătatea cuvintelor acestora diferă de la om la om, depinzând de cultură, context, viziune asupra lumii și alte aspecte asemănătoare. Totuși, cu Cuvântul lui Dumnezeu și îndrumarea Duhului Sfânt, putem avea încredere că urmărim și cunoaștem voia Sa. Progresând prin credință, Duhul va face ajustările necesare pe traseu, însă urnirea din loc e importantă. Trebuie să acționăm în credința bazată pe Cuvântul Lui revelat.

În încheiere, cele mai importante întrebări care trebuie adresate Domnului sunt „Ce vrei Tu să fac?” sau „Cum vrei Tu să răspund în situația aceasta?” Cred că Domnul se bucură să răspundă întrebărilor de acest fel. Un motiv pentru care David a fost cunoscut ca om după inima lui Dumnezeu a fost acela că mereu căuta răspunsuri la întrebări de la Dumnezeu. Ar fi un obicei de mare preț dacă ne-am obișnui și noi să-L întrebăm, să-L căutăm pe Domnul înainte de a lua decizii sau a face ceva.
SMS
Nota: 10
Puncte: 50
Voturi 5
Daca notezi această devoțională, Cont_sters îți oferă suma de 100 lei!
Nu ai acces, deoarece nu ești autentificat!
Informații avantaje cont membru autentificat
1 aprecieri
Apreciază | dezapreciază
Comentarii 2
Daca comentezi această devoțională, Cont_sters îți oferă suma de 100 lei!
Nu ai acces, deoarece nu ești autentificat!
Informații avantaje cont membru autentificat
Distribuie pe: facebook | twitter | linkedin | myspace | email
Devoționale >> Devoționale | categoria Diverse >> Citește devoționala Întrebările care contează | FiiLumina
meniu prim
"Poți afla mai multe despre o persoană prin ceea ce spune ea despre ceilalți decât prin ceea ce spun ceilalți despre ea."
~ Audrey Hepburn ~