Citește meditația Fii prietenul tău cel mai bun

Scrisa de: -Rudolfino23
Vizualizări: 675
Scrisa:
BBCode: [url=/meditatie/id/79-fii-prietenul-tau-cel-mai-bun]Fii prietenul tău cel mai bun[/url]
În calea unui vis al tău și a unei vieți fericite, stă de cele mai multe ori auto-evaluarea negativă. Vocea aia interioară care te critică într-una, îți spune ce poate merge prost, unde ai greșit data trecută și cum nu ești tu bun de nimic. Nu, nu ești nebun dacă ai o voce critică. Toți vorbim în gând cu noi înșine. Problema e că ceea ce vorbim cu noi, influențează starea și acțiunile noastre.

De obicei, folosești două procese psihice prin care te reduci singur la tăcere și renunți înainte de a face măcar un pas. Aceste procese sunt: construirea de imagini mentale ale unui posibil eșec și ascultarea vocii tale interioare care îți amintește ce ai greșit până acum.

Hai să vedem cum să faci pace cu aceste părți din tine și astfel, să-ți mărești încrederea în tine:

Cum controlezi imaginile negative

Când ți se face teamă, te simți abătut și nu poți acționa în direcția dorită de tine, fii atent la imaginile formate în minte. Ce ți-ai imaginat că s-ar putea întâmpla? Dacă nu-ți amintești ce ți-a trecut prin minte, pur și simplu întreabă-te „Ce cred că s-ar întâmpla rău dacă aș acționa acum?”. Și închide ochii, urmărind ce îți imaginezi.

Apoi observă – cum sunt imaginile? Sunt colorate, vii, mari? Par atât de adevărate încât te paralizează? Sau îți amintești de o situație când nu ai reușit? E o imagine? Sau un film întreg? Orice ți-ar trece prin minte, observă cum sunt imaginile sau filmul respectiv.

Apoi schimbă culoarea, mărimea și apropierea. Gândește-te la mintea ta ca la un ecran TV. Iar telecomanda, e la tine. Tu ești doar un spectator acum, deci nu participa la acțiune. Te uiți doar la tine, te observi. Fă imaginile alb-negru, fă-le mici cât un timbru poștal și mută-le departe de tine. Ca și când te-ai uita la televizor de la o distanță de 200 de metri, iar imaginea e mică, incoloră. Fă aceste schimbări până când observi că nu te mai deranjează ceea ce-ți imaginezi, apoi gândește-te la posibilele reușite. Imaginează-te în viitor reușind în ceea ce-ți propui. Și acum, fă primul pas, oricât de mic ar fi, dar acționează.

Cum controlezi vocea critică

Fii atent când vorbești cu tine însuți și observă ce îți spui mai exact și cum te simți dupaia? Vocea aia interioară nu te lasă să acționezi, să ai încredere și să fii împăcat cu tine, însă nu are intenții rele, iar astăzi vei vedea de ce.

Primul pas e să o localizezi. De unde o auzi? E în interiorul tău și vine din stânga? Sau dreapta? Undeva din spate sau din față? Cum e volumul și tonul vocii tale interioare? Acum joacă-te puțin. Spune-ți aceleași lucruri critice, dar altfel. Ce se întâmplă dacă dai volumul mai încet? Dar dacă schimbi tonul vocii? Ce se întâmplă dacă o muți în altă parte, în așa fel încât să pară că e undeva departe? Vorbește mai repede, apoi mai rar. Ce se schimbă?

Al doilea pas, e cel mai important, pentru că presupune să-i dai atenția pe care o vrea de fapt. Așa că, imediat ce îți dai seama că te critici, întreabă-ți vocea interioară „Ce intenție pozitivă ai pentru mine? Ce scop ai atunci când mă critici? Ce încerci să faci pentru mine?” Și așteaptă răspunsul. Caută până te mulțumește intenția ei pozitivă. E foarte important să-ți dai seama că nu-ți vrea răul.

De exemplu, acum ceva timp, vocea mea critică îmi spunea mereu „Nu poți, e greu! Uită-te că și alții au încercat asta și n-au reușit așa ușor. Ții minte când ai dat greș data trecută? Poate nu-i de tine visul ăsta, renunță! Tu nu ești în stare!”

Când m-am întrebat ce intenție pozitivă are vocea mea interioară care mă critica și dezarma, răspunsul care mi-a venit în minte a fost „Să fii protejată de o eventuală dezamăgire.„.

Vezi acum că nu ai cum să te superi pe partea asta din tine? Nu-ți vrea răul, vrea doar sa te protejeze, de cele mai multe ori. Poate avea și alte intenții pozitive cum ar fi: Să fii atent, să nu te faci de râs, să fii în siguranță, etc. Descoperă acum ce intenție pozitivă are vocea ta critică și întreabă-te asta până când răspunsul primit te liniștește. Dacă îți spune de exemplu „Vreau să te pedepsesc”, întreab-o „De ce ai vrea asta?” Și ea îți poate spune „Pentru că așa poate-mi dai atenție data viitoare și faci ce e bine.”

Pur și simplu vorbește cu partea critică din tine ca și când ai vorbi cu un prieten. Pune întrebări și acordă-ți atenție, înțelegând că are cu siguranță o parte pozitivă ce vrea să fie luată în considerare

După ce ai înțeles ce vrea vocea ta critică și ești de acord cu intenția ei pozitivă, acum e momentul să negociezi cu ea. Așa că, acum te întrebi “Dacă ți-aș arăta alte mijloace, modalități prin care să obții același scop, ar fi interesant?”

Aceasta este o ofertă care nu poate fi refuzată.

Și acum apelează la partea ta creativă. Cea care emite noi idei, își imaginează lucruri noi și pozitive și e jucăușă. Și găsește trei noi modalități prin care să îndeplinești aceeași intenție pozitivă.

De exemplu, eu după ce am descoperit că intenția criticii mele era să fiu protejată ,am spus că voi cere informații înainte să acționez și îmi voi face un plan bine structurat, apoi am asigurat-o că voi rămâne optimistă orice s-ar întâmpla și deci, nu voi suferi. Ăsta e doar un exemplu, însă orice idee îți vine, poate avea rezultate.

După ce ai găsit trei noi modalități prin care să obții același lucru, imaginează-te în viitor acționând în acest fel. Ești mulțumit? Vocea ta critică e liniștită acum? Caută noi idei până când partea critică din tine e de acord și nu mai comentează nimic.

Și de fiecare dată când te auzi criticându-te, nu ignora acea parte. Dă-i atenție, spune-i mulțumesc(ai văzut acum că intenția ei e bună) și asigur-o că vei lua în considerare ceea ce-ți spune, însă vrei să găsești noi modalități de a reuși împreună cu ea.

Alte probleme des întâlnite sunt când vocea ta interioară țipă prea tare sau te critică după ce ai greșit cu ceva. În aceste cazuri, poți vorbi iar cu ea. În prima situație, când strigă, poți să-ți spui „Crezi că ai putea vorbi mai încet ca să-ți ascult mesajul mai bine? „

Iar în cea de-a doua situație, când te face cu ou și cu oțet după ce ai greșit, spune-i „Mulțumesc de avertizare, însă crezi că ai putea să ceri atenție înainte de a acționa, pentru a avea succes din ce în ce mai des?„

După cum vezi în acest articol, e important să vorbești cu tine, să te joci, să experimentezi și altfel de abordări, în așa fel încât mintea ta să-ți fie cel mai bun prieten, nu dușman, pentru că atât imaginile negative ce-ți apar în minte, cât și vocea care te critică, au pentru tine o intenție pozitivă. O dată ce le acorzi atenție, te simți împăcat și gata de acțiune, iar încrederea în tine, va crește semnificativ.
SMS
Nota: 10
Puncte: 30
Voturi 3
Nu ai acces, deoarece nu ești autentificat!
Informații avantaje cont membru autentificat
3 aprecieri
Apreciază | dezapreciază
Nu a fost comentată încă!
Nu ai acces, deoarece nu ești autentificat!
Informații avantaje cont membru autentificat
Distribuie pe: facebook | twitter | linkedin | myspace | email
Meditații >> Meditații | categoria Descoperiri >> Citește meditația Fii prietenul tău cel mai bun | FiiLumina
meniu prim
"Nu e nimic mai interesant decât să te întorci într-un loc care a rămas neschimbat ca să îți dai seama cât de mult te-ai schimbat tu."
~ Nelson Mandela ~